“Amb la renda bàsica hi hauria una nova motivació per treballar” (interview Ara.cat)

Le journal catalan ara.cat a profité de mon passage à Barcelone pour me poser quelques questions sur l’initiative européenne pour le revenu de base et la situation du mouvement en Europe. L’interview est à lire en catalan ci dessous.

Stanislas Jourdan és de Lió i vivia a París fins al gener. Ara, però, es defineix com un nòmada. Treballa de coordinador editorial de la revista digital francesa Ouishare , una feina que pot fer des de qualsevol lloc del món. Això li permet estar sempre de viatge per promoure la iniciativa ciutadana europea per una renda bàsica. Independentment del resultat de la iniciativa, assegura que, per ell, haurà valgut la pena, perquè això li ha canviat la manera de veure la vida.

¿De què serveix fer una iniciativa ciutadana europea, si la mesura s’ha d’implantar en l’àmbit estatal?

Al principi volíem que la legislació europea implantés la renda bàsica, però actualment no és possible perquè no tenim una Unió Europea (UE) prou integrada. En la proposta que hem presentat finalment només demanem que la Comissió comenci els estudis de viabilitat, estudiant com es podria implantar. L’objectiu que es pot aconseguir és donar credibilitat a la idea, i poder dir als polítics de cada estat que la Comissió ho ha estudiat i que es pot fer d’una manera determinada.

S’exigeix arribar a un mínim d’un milió de firmes. Quantes en tenen?

Amb un milió de firmes en una mínima diversitat d’estats membres, ens oferirien una audiència al Parlament Europeu, però és la Comissió qui decideix si ho farà o no, i pot rebutjar-ho. De moment, tenim 50.000 firmes, que reconec que no és gaire. Però és increïble el que està passant en els moviments dels diferents països. No hi havia cap grup promotor d’una renda bàsica, a Portugal o a Grècia, i ara n’hi ha. Com a mínim hi haurà debat i canviarà la manera com ho veu la gent.

Per què demanen una renda bàsica i com funcionaria exactament?

Hem de canviar la concepció del treball, la utilitat social i els diners. És falsa, la idea que només pot funcionar d’aquesta manera. De fet, ja no funciona així. Hi ha molta gent que no treballa però que és molt útil per a la societat. Quan una dona acaba de ser mare, és més útil que es dediqui al seu nadó que a treballar per a una empresa. També és una paradoxa que hi hagi gent que treballa massa i gent que no tingui feina. Hem de repartir-ho millor, i la renda bàsica és una bona eina.

Volen que sigui universal, també per als que treballen.

Sí, seria igual per a tothom, i el salari seria un extra. També és una bona manera de canviar el fet que hi ha gent que cobra de l’Estat perquè no té feina i gent que treballa però guanya el mateix o no gaire més. Hi hauria una nova motivació per treballar, des del punt de vista econòmic. Amb la renda bàsica, tothom cobraria un mínim, que substituiria la majoria de dispositius actuals, com la paga de maternitat i la paga de l’atur.

Els polítics responen que tot això costaria molts més diners que els dispositius actuals. És així?

No sé com funcionen els dispositius actuals a Espanya, però a França els càlculs diuen que no augmentaria gaire la despesa. Si la renda bàsica fos de 500 euros, no canviaria gaire. La resposta que dóna la Generalitat, per exemple, és una mentida, perquè els activistes catalans han calculat que amb el nivell d’impostos actual es podria finançar una renda bàsica de 600 euros. És un problema, exclusivament, de falta de voluntat política. Els diners hi són, però el sistema és massa complicat. Hi ha molts petits dispositius, moltes petites ajudes, i està molt burocratitzat.

Quins països estan més a prop d’aconseguir la renda bàsica?

A Suïssa hi ha una iniciativa ciutadana que aconseguirà que es faci un referèndum. Si es guanya, la renda bàsica entrarà a la Constitució. I Alemanya és el país on hi ha un moviment més potent, però que s’estigui a prop d’aconseguir-ho és una altra cosa.

Ha vingut a Barcelona per conèixer el cas català. Com el veu?

A Catalunya i a Espanya la situació és interessant, perquè el moviment del 15-M ha ajudat molt a difondre la idea. Aquí, quan parlo de la renda bàsica, la gent ho coneix, més o menys. La societat en general està molt oberta a aquesta possibilitat, però els polítics no. A més, s’ha de dir que la ILP que està en marxa el que demana és una renda garantida de ciutadania per als que no tenen ingressos, no una renda bàsica universal. Potser això és una utopia, no ho sé, però només parlar-ne ja contribueix a fer una societat millor.

This post is also available in: Anglais